6 Aralık 2013 Cuma

Stendhal Sendromu (Florence Sendromu)

Stendhal Sendromu,bir diğer adıyla Florence Sendromu bireylerin sanat eserleri karşısında hızlı kalp atışı,sersemlik,bayılma,kafa karışıklığı ve halüsinasyon gibi semptomlar sergilemesine sebep olan psikomatik bir rahatsızlıktır.Bu terim doğada büyük bir güzellik görme gibi diğer durumlarda da kullanılabilir.İlk kez 1979 yılında Graziella Magherini tarafından tanımlanmıştır.


Stendhal Sendromu/La Sindrome di Stendhal filminin afişi

Özellikle sanat eseri kişiye çok güzel göründüyse ve içinde birden çok sanat figürünü barındırıyorsa kişilerin daha çok etkilendiği söylenir.Birçok sanatseverin tutulduğu bir sendromdur.Kimisinde ciddi bir psikolojik bozukluğa kadar gidebilir.

Tarihte Stendhal'ın da bu hastalıktan muzdarip olduğu söylenir.Hatta ülkemizde liselerde okutulan Kırmızı ve Siyah adlı romanı kitaba başlamadan önce birçok öğrencinin kafasında soru işareti bırakır.Neden Kırmızı ve Siyah?Birbirine zıt iki renk !


Stendhal Sendromu için psikolojik tedaviler uygulanmaktadır.Hastalığın görülme oranı hakkında kaynaklarda bilgi bulunmamaktadır,çoğu psikiyatrist herkeste bu sendroma tutulabilme ihtimali olduğunu iddia eder.

Herhangi bir resim,film veya müzikle orgazm olmak...Çok cazip geliyor.Keşke bu hastalık grip gibi bir şey olsa da birisi bana bulaştırsa :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Author

Bumerang Üyesi