5 Aralık 2013 Perşembe

Progeria (Erken Yaşlanma Hastalığı)

Progeria,bir diğer adıyla erken yaşlanma hastalığı nadir görülen bir genetik hastalıktır.Hastalık ilk kez 1886 yılında Jonathan Hutchinson tarafından tanımlanmıştır.Hastanın ilk 46 kromozumunda telomer kısalığı görülmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu hastalığa yakalanan çocuklarda 4-5 yaşlarında iken saç dökülmesi,ilerleyen zamanlarda da göz damarlarının belirginleşmesi,eklemlerde incelme,kalp ve damar rahatsızlıkları görülür.Fiziksel bozukluklar hastanın zekasını etkilemez.


Progeria 8 milyonda görülen nadir bir hastalık.Ne yazık ki tedavisi yok.Uzmanlar tedaviyi bulmaya çalışmaktansa hastaların ömrünü ne kadar uzatabileceklerini düşünürler.


Günümüzde Progeria hastası Almanya'da yaşayan bir Türk kızı(G.Y.) yaşamaktadır.Sosyal paylaşım sitelerinde oldukça aktif bir kız ,fotoğraf ve yorumlarından anlaşıldığı kadarıyla bir o kadar da mutlu.

Belki insanları yaşlandıran Progeria değil,her şeye rağmen gülümseyememektir.Estetik cerrahisine ailelerinin paralarını fütursuzca yediren oğlanlarımız,kızlarımız keşke her şeye farklı açıdan bakıp Allah'ın verdiğini sırf daha çok beğenilme arzusu için değiştirmeye çalışmasalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Author

Bumerang Üyesi