13 Aralık 2015 Pazar

Erotomania (Eros Hastalığı)

Erotomania hastanın başka insanların ona aşık olduğunu düşündüğü oldukça ilginç bir hastalıktır. Bu hastalık şizofreni, duygu durum bozukluğu veya kuruntulu rahatsızlıklar gibi ruhsal bozukluklardan muzdarip olan kişilerde sıklıkla görülür.



Hasta erotomanik sürede anonim bir kişinin sosyal medya veya mektuplar aracılığıyla devamlı aşkını ilan ettiğini iddia eder ve bunlara aynı şekilde geri dönüş yapar. Bunlar genellikle beklenmedik zamanlarda istenmeyen olaylar olsa da, bu aşkın yalan olduğunu söyleyen herhangi bir açıklamayı hasta kabul etmez; ona aşık olduğu kişinin naz yaptığını düşünür ve bu yasak aşkı herkesten saklamaya karar verir.

Bu hastalığın başlıca semptomlarından birisi hastanın başka birisi tarafından gizlice sevildiğine dair güçlü bir inanca sahip olmasıdır. Hasta bazı durumlarda birkaç kişi tarafından sevildiğini de düşünebilir. Ayrıca, hasta erotomaniayla eş zamanlı olarak ona aşık olduğunu düşündüğü kişinin ev eşyalarının düzenlenmesi, poz verme ve diğer zararsız görünen eylemler gibi kurnaz metotlarla kendisiyle gizlice iletişim kurduğunu da söyleyebilir.



Bu tarz yanılgıların şizofreniyle alakalı olduğu düşünülür veya tipik bir kuruntulu rahatsızlığın ana semptomları olarak değerlendirilir. Bu yüzden tedavisinde atipik antipsikotik ilaçlar kullanılır.

Bu hastalık bana çocukluğumdaki Gülşen Bubikoğlu aşkımı hatırlattı. Okuldan gelir gelmez televizyonu açar, bütün kanalları gezip onun oynadığı filmlerden birini bulmaya çalışırdım. Ancak onun beni sevme ihtimalini hiç düşünmemiştim açıkçası. :) Belki de hayat bu şekilde güzeldir. Hakikat yolunda hangimiz bitap düşüp pes etmek istemedi ki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Author

Bumerang Üyesi