2 Aralık 2013 Pazartesi

Cotard Sendromu (Yürüyen Ölü Sendromu)

Cotard Sendromu,bir diğer adıyla,Yürüyen Ölü Sendromu,ilk defa 1880 yılında Jules Cotard tarafından tanımlanmıştır.Nadir görülen bu hastalığa yakalanan kişiler gerçek veya mecazi olarak ölü olduklarına inanırlar.

Bazı kişiler vücutlarında kan ve iç organları olmadan yaşadığını iddia ederek ölümsüz olduklarına da inanabilirler.Kimileri bunu kanıtlamak için intihar girişiminde bulunur.

Cotard sendromu,ağır depresyon ve akli hastalık durumlarında görülür.Hastanın şikayetleri vücutta kurtlanma,çürümüş et kokusu alma gibi hayal görme belirtileridir.



Nadir görülen bu sendrom 2008 yılında 53 yaşında Filipinli bir kadında görüldü.Ailesine artık ölü olduğunu,kendisini morga götürmeleri gerektiğini söyledi.

Hastalık henüz yeni olduğu için belirli bir tedavisi yok.Cotard sendromu olan insanlara şimdilik ilaç ve elektroşok ile tedavi uygulanıyor.

                                         
                                             Cotard Sendromu'nu anlatan sanatsal bir çalışma

Her ne kadar Amerikan Psikiyatri Birliği bu hastalığı Ruhsal Bozukluklar listesine alsa da,nedenbilimde birden fazla faktörün rol oynadığı düşünülen bu hastalığın daha fazla araştırılmaya ihtiyacı vardır.

Evet,Cotard Sendromu gerçekten tuhaf bir hastalık.Belki modern dünyada yaşam mücadelesi veren bezmiş insanlara böyle bir hastalık cezbedici gelse de,kimsenin bu nadir görülen hastalığa yakalanmak istediğini düşünmüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Author

Bumerang Üyesi